Vraag 21: Wat is het bewijs voor de voorwaarde zekerheid (al-yaqien), vanuit het Boek (de Qur’aan) en de uitspraken van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam (a-Ssunnah)?

200 vragen over geloofsleer, Tawhied, Wetenschap | 0 comments

Antwoord: De uitspraak van Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa:

﴿إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولَئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ﴾ (الحجرات:15)

“Voorwaar, de gelovigen zijn slechts degenen die in Allaah en Zijn Boodschapper geloven, die vervolgens niet twijfelen en die met hun bezittingen en hun levens strijden op de weg van Allaah. Zij zijn de waarachtigen.” (Aayah: 49/15).

En de uitspraak van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam: «“Ik getuig dat er geen god is behalve Allaah, en dat ik de Boodschapper van Allaah ben. Wanneer een dienaar zonder twijfel Allaah daarmee ontmoet; hij zal zeker het paradijs binnentreden.”» En hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei tegen aboe Hurayrah: «“Degene die jij achter deze muur ontmoet, en die getuigt dat er geen god is behalve Allaah terwijl hij daarover zekerheid in zijn hart heeft, voorwaar, verheug hem dan met het paradijs.”» Beide ahaadieth staan in Sahieh (Muslim).

Uitleg: De tweede voorwaarde van ‘laa ilaaha illa-llaah’ is zekerheid (al-yaqien) die de twijfel afweert. Degene die ‘laa ilaaha illa-llaah’ uitspreekt moet namelijk oprechte zekerheid hebben van haar betekenis. Wanneer men dat niet heeft, is men een hypocriet, en zal zijn uitlating hem niet baten. Maar degene die oprechte zekerheid van haar betekenis heeft, hij is een ware gelovige. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt:

﴿إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولَئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ﴾ (الحجرات:15)

“Voorwaar, de gelovigen zijn slechts degenen die in Allaah en Zijn Boodschapper geloven, die vervolgens niet twijfelen en die met hun bezittingen en hun levens strijden op de weg van Allaah. Zij zijn de waarachtigen.” (Aayah: 49/15).

Dit vers is een duidelijk bewijs dat zekerheid die twijfel afweert, een voorwaarde is om een ware gelovige te zijn.

Zekerheid over ‘laa ilaaha illa-llaah’ betekent namelijk dat men zeker weet dat Allaah de Enige is Die hem en het geheel geschapen heeft, en dat Hij de Enige is Die het verdient aanbeden te worden. Deze zekerheid kan alleen maar voortvloeien uit de kennis die hij daarover heeft vergaard.

De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft degene die in zijn hart zekerheid over deze getuigenis heeft, het paradijs beloofd.

عن أبي هريرة رضي الله عنه، قالقال رسول الله صلى الله عليه وسلم:1. رواه مسلم

Aboe Hurayrah Moge Allaah behaagd met hem zijn heeft verhaald dat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam gezegd heeft: «“Ik getuig dat er geen god is behalve Allaah, en dat ik de Boodschapper van Allaah ben. Wanneer een dienaar zonder twijfel Allaah daarmee ontmoet; hij zal zeker het paradijs binnentreden.”»[1]

De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft zekerheid in een ander hadieth duidelijk als voorwaarde gesteld.

وعن أبي هريرة أيضاً من حديث طويل:2. رواه مسلم.

Aboe Hurayrah Moge Allaah behaagd met hem zijn heeft ook verhaald dat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam gezegd heeft: «“Degene die jij achter deze muur ontmoet, en die getuigt dat er geen god is behalve Allaah terwijl hij daarover zekerheid in zijn hart heeft, voorwaar, verheug hem dan met het Paradijs.”»[2]

In deze hadieth maakt de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam duidelijk dat zekerheid in het hart over ‘laa ilaaha illa-llaah’ zonder twijfel, een voorwaarde is om het paradijs binnen te treden. Dat betekent dat wanneer men niet aan deze voorwaarde voldoet, hij de Islaam nog niet binnen is getreden.

Zo moet men ook zeker zijn van hetgeen Allaah en Zijn Boodschapper salla-llaahu 3alayhi wa-sallam ons vertellen, en er zeker van zijn dat wat Allaah ons voorschrijft het beste voor ons is. Wanneer men dit werkelijk beseft, zal zijn Iemaan versterkt worden, en zal het makkelijker zijn om hetgeen Allaah ons voorgeschreven heeft, te volgen en te praktiseren.


[1]Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.

[2]Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.


  1. أشهد أن لا إله إلا الله وأني رسول الله، لا يلقى الله بهما عبد غير شاك فيهما إلا دخل الجنة []
  2. من لقيت من وراء هذا الحائط يشهد أن لا إله إلا الله مستيقناً بها من قلبه فبشره بالجنة []

Categorieën