Vraag 14: Wat is het bewijs dat als het woord al-Islaam algemeen wordt gebruikt, het de gehele religie omvat?

200 vragen over geloofsleer, Tawhied, Wetenschap | 0 comments

ِ

Antwoord: Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt:

﴿إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْأِسْلامُ﴾ (آل عمران: من الآية19)

“Voorwaar, de (enige geaccepteerde) godsdienst bij Allaah is de Islaam” (Aayah: 3/19).

De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: «De Islaam is als een vreemde zaak begonnen, en zal ook als een vreemde zaak eindigen net zoals het begonnen is.”»[1] En hij heeft ook gezegd: «Het beste van de Islaam is het Geloof in Allaah (al-Iemaanu bi-llaah).”»[2] En zo zijn er nog veel meer bewijzen.

Uitleg: Zoals eerder besproken heeft de term al-Islaam twee situaties waarin het genoemd wordt, namelijk een algemene en een specifieke situatie. Ook hebben we kunnen vernemen dat wanneer de term ‘al-Islaam’ apart in een context wordt gebuikt, daar de gehele religie mee bedoeld wordt. Het bewijs daarvan staat in de Qur’aan en in de woorden van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam.

De bewijzen uit de Qur’aan zijn de woorden van Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa:

﴿إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْأِسْلامُ﴾ (آل عمران: من الآية19)

“Voorwaar, de (enige geaccepteerde) godsdienst bij Allaah is de Islaam” (Aayah: 3/19).

En Zijn woorden:

﴿وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْأِسْلامِ دِيناً فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ﴾ (آل عمران:85)

“En wie een andere godsdienst dan de Islaam zoekt: het zal niet van hem aanvaard worden, en hij behoort in het hiernamaals tot de verliezers.” (Aayah: 3/85).

Het bewijs uit de woorden van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam: De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: «“De Islaam is als een vreemde zaak begonnen, en zal ook als een vreemde zaak eindigen net zoals het begonnen is.”»[3]

Hiermee bedoelt de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam de gehele religie. Deze hadieth bewijst dat de Islaam als een vreemde zaak is begonnen, omdat de ongelovigen toen meer dan 360 goden aanbaden die zij elke dag konden zien, terwijl de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam de mensen opriep om één god te aanbidden die zij niet zagen. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt (in hun woorden):

﴿أَجَعَلَ الْآلِهَةَ إِلَهاً وَاحِداً إِنَّ هَذَا لَشَيْءٌ عُجَابٌ﴾ (صّ:5)

“Heeft hij de goden tot één God gemaakt? Voorwaar, dit is zeker een verbazingwekkend iets.” (Aayah: 37/5).

Ook zal de Islaam weer een vreemde zaak worden, wanneer de mensen zich distantiëren van het vergaren van kennis over de Islaam, en dat is wat nu gaande is. Tegenwoordig wordt de Islaam als een vreemde zaak gevonden omdat men daar geen kennis van heeft.

De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft ook gezegd: «Het beste van de Islaam is het Geloof in Allaah (al-Iemaanu billaah).”»[4] En zo zijn er nog veel meer bewijzen.

Deze hadieth bewijst ook dat al-Iemaan onder de term al-Islaam valt wanneer het apart genoemd wordt. Dit onderwerp zal in-shaa’-Allaah nader uitgebreid behandeld worden.[5]


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.

[3]Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie.

[4]Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.

[5] Zie vragen 40 en 41.

Categorieën