Vraag 11: Wat is de enige religie die Allaah heeft bevolen te volgen en te praktiseren?

200 vragen over geloofsleer, Tawhied, Wetenschap | 0 comments

Antwoord: Het is al-Haniefiyah de religie van Ibraahiem salla-llaahu 3alayhi wa-sallam. Allaah de Hooggeprezene en de Verhevene heeft gezegd:

﴿إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْأِسْلامُ﴾ (آل عمران: من الآية19)

“Voorwaar, de (enige geaccepteerde) godsdienst bij Allaah is de Islaam” (Aayah: 3/19).

En Hij heeft gezegd:

﴿أَفَغَيْرَ دِينِ اللَّهِ يَبْغُونَ وَلَهُ أَسْلَمَ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ طَوْعاً وَكَرْهاً﴾ (آل عمران: من الآية83)

“Zouden zij een andere godsdienst dan die van Allaah zoeken, terwijl degenen die er in de hemelen en op de aarde zijn zich gewillig en ongewillig aan Hem hebben overgegeven? En tot Hem worden zij teruggekeerd.” (Aayah: 3/83).

En Hij heeft gezegd:

﴿وَمَنْ يَرْغَبُ عَنْ مِلَّةِ إِبْرَاهِيمَ إِلَّا مَنْ سَفِهَ نَفْسَهُ﴾ (البقرة: من الآية130)

“En wie keert zich af van de godsdienst van Ibraahiem, anders dan wie zichzelf voor de gek houdt?” (Aayah: 2/130).

En Hij heeft gezegd:

﴿وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْأِسْلامِ دِيناً فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ﴾ (آل عمران:85)

“En wie een andere godsdienst dan de Islaam zoekt: het zal niet van hem aanvaard worden, en hij behoort in het hiernamaals tot de verliezers.” (Aayah: 3/85).

En Hij heeft gezegd:

﴿أَمْ لَهُمْ شُرَكَاءُ شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللَّهُ﴾ (الشورى: من الآية21)

“Hebben zij deelgenoten die hun in de godsdienst dat toeschrijven waartoe Allaah geen toestemming heeft gegeven?” (Aayah: 42/21).

En nog andere verzen.

Uitleg: Al-Haniefiyyah komt van ‘hanief’, en is degene die zich van het slechte pad afkeert tot het goede pad. Ibn Kathier zegt in zijn tafsier van vers 2/135: «Muhammed ibn Ka3b al-Quratdie zegt: “Haniefan betekent: op het rechte pad.” Mudjahid en a-Rrabi3 ibn Anas zeggen: “Hanief betekent: de volgeling.” Aboe Qulaabah zegt: “Hanief is degene die in alle profeten gelooft.”» Kortom, het is degene die de zuivere godsdienst volgt en daarin blijft. Zuivere godsdienst begint namelijk bij zuivere monotheïsme, en dat is het geloof van Ibraahiem, de vader der profeten. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt namelijk:

﴿وَمَنْ أَحْسَنُ دِيناً مِمَّنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ وَاتَّبَعَ مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفاً ﴾ (النساء:125)

“En wie is beter in godsdienst dan degene die zich volledig aan Allaah overgeeft, en hij is een weldoener en hij volgt de godsdienst van Ibraahiem als hanief.” (Aayah: 4/125).

Hiermee zegt Allaah de Verhevene dat degene die zich aan Allaah overgeeft en Hem gehoorzaamt in alles wat Hij hem voorschrijft en daarin Zijn wetgeving hanteert, de beste godsdienst heeft. Deze godsdienst is de godsdienst van Allaah’s boodschappers en profeten waarvan de vader Ibraahiem salla-llaahu 3alayhi wa-sallam is, namelijk de Islaam.

Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt:

﴿مِلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمِينَ﴾ (الحج: من الآية78)

“de godsdienst van jullie vader Ibraahiem. Hij (Allaah) is Degene Die jullie moslims heeft genoemd” (Aayah: 22/78).

De Islaam is dus de zuivere godsdienst van alle boodschappers en profeten door alle eeuwen heen, en sinds de schepping van de vader der mensheid Aadam salla-llaahu 3alayhi wa-sallam. Het is namelijk het aanbidden van alleen Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa met de wetgeving die Hij voorschrijft. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt:

﴿إِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُ أَسْلِمْ قَالَ أَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ﴾ (البقرة:131)

“En (gedenkt) toen zijn Heer tot hem zei: “Onderwerp jezelf (aan Mij)[1].” Hij zei: “Ik onderwerp mij aan de Heer der Werelden.” (Aayah: 2/131).

Zo heeft Ibraahiem salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zichzelf onderworpen aan zijn Heer Allaah de Verhevene. Ook heeft hij afstand genomen van alle andere goden die naast Allaah aanbeden worden. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt over Ibraahiem in de dialoog met zijn volk:

﴿ قَالَ يَا قَوْمِ إِنِّي بَرِيءٌ مِمَّا تُشْرِكُون)78) إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ حَنِيفاً وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ﴾ (الأنعام:79)

-78- Voorwaar, ik neem afstand van wat jullie aan deelgenoten (aan Allaah) toekennen. -79- Voorwaar, ik heb mijn aangezicht gewend naar Hem die de hemelen en de aarde schiep, als hanief, en ik behoor niet tot de veelgodenaanbidders.”

(Aayah: 6/78+79).

Allaah de Verhevene heeft ook over de andere boodschappers gesproken die naar hetzelfde opriepen. Allaah zegt over Noeh salla-llaahu 3alayhi wa-sallam:

﴿فَإِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَمَا سَأَلْتُكُمْ مِنْ أَجْرٍ إِنْ أَجْرِيَ إِلَّا عَلَى اللَّهِ وَأُمِرْتُ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْمُسْلِمِينَ﴾ (يونس:72)

“Als jullie je dan afwenden; ik heb jullie geen beloning gevraagd; mijn beloning rust slechts bij Allaah, en mij is bevolen om te behoren tot de moslims.” (Aayah: 10/72).

Ook zegt Hij over Ibraahiem salla-llaahu 3alayhi wa-sallam en zijn zonen:

﴿وَوَصَّى بِهَا إِبْرَاهِيمُ بَنِيهِ وَيَعْقُوبُ يَا بَنِيَّ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَى لَكُمُ الدِّينَ فَلا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ﴾ (البقرة:132)

“En Ibraahiem droeg aan zijn kinderen en aan Ya3qoeb op: “O mijn kinderen, voorwaar, Allaah heeft de godsdienst voor jullie gekozen, sterft daarom niet, behalve als jullie moslims zijn.” (Aayah: 2/132).

Allaah zegt ook over Yoesuf salla-llaahu 3alayhi wa-sallam:

﴿رَبِّ قَدْ آتَيْتَنِي مِنَ الْمُلْكِ وَعَلَّمْتَنِي مِنْ تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ فَاطِرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ أَنْتَ وَلِيِّي فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ تَوَفَّنِي مُسْلِماً وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ﴾ (يوسف:101)

“O mijn Heer, voorzeker, U heeft mij een gedeelte van het koninkrijk gegeven en U heeft mij de uitleg van de dromen onderwezen. Schepper van de hemelen en de aarde, U bent mijn beschermer op de wereld en in het hiernamaals, doe mij sterven als een moslim en verenig mij met de oprechten.” (Aayah: 12/101).

Hij zegt ook over Moesaa salla-llaahu 3alayhi wa-sallam:

﴿وَقَالَ مُوسَى يَا قَوْمِ إِنْ كُنْتُمْ آمَنْتُمْ بِاللَّهِ فَعَلَيْهِ تَوَكَّلُوا إِنْ كُنْتُمْ مُسْلِمِينَ﴾ (يونس:84)

“En Moesaa zei: “O mijn volk, als jullie in Allaah geloven, stelt dan jullie vertrouwen op Hem, als jullie moslims zijn.” (Aayah: 10/84).

Hij zegt ook over de profeten die na Moesaa salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zijn gezonden:

﴿إِنَّا أَنْزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدىً وَنُورٌ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُوا﴾ (المائدة: من الآية44)

“Voorwaar, wij hebben de Tawraah neergezonden met daarin leiding en licht. De profeten die moslims zijn geworden oordeelden ermee.” (Aayah: 5/44).

En Hij zegt over de metgezellen van 3iesaa salla-llaahu 3alayhi wa-sallam:

﴿وَإِذْ أَوْحَيْتُ إِلَى الْحَوَارِيِّينَ أَنْ آمِنُوا بِي وَبِرَسُولِي قَالُوا آمَنَّا وَاشْهَدْ بِأَنَّنَا مُسْلِمُونَ﴾ (المائدة:111)

“En toen Ik de metgezellen (van 3iesaa) inspireerde om in Mij te geloven en in Mijn Boodschapper, zeiden zei: “Wij geloven, en getuigen dat wij moslims zijn.” (Aayah: 5/111).

Dat is de godsdienst waarmee Allaah aanbeden hoort te worden. En wie dat niet doet, en oproept tot samensmelting van de godsdiensten tot één godsdienst, zoals sommige dwalenden in deze tijd uitkramen, zal zichzelf tot vernietiging in het wereldse en het hiernamaals leiden, en houdt zichzelf voor gek als hij denkt dat hij goed bezig is, en daarom zegt Allaah de Heilige:

﴿وَمَنْ يَرْغَبُ عَنْ مِلَّةِ إِبْرَاهِيمَ إِلَّا مَنْ سَفِهَ نَفْسَهُ﴾ (البقرة: من الآية130)

“En wie keert zich af van de godsdienst van Ibraahiem, anders dan wie zichzelf voor de gek houdt?” (Aayah: 2/130).

Maar hoe kan het zijn dat Allaah de Verhevene ons oproept om de godsdienst van Ibraahiem salla-llaahu 3alayhi wa-sallam te volgen, terwijl na hem vele andere godsdiensten voor vele verschillende volkeren zijn neergezonden die de mensen moesten volgen?

Het verschil tussen een godsdienst en een wetgeving:

Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa heeft vele boodschappers en profeten neergezonden om de mensen te vermanen. Zoals we bij vraag 7 besproken hebben, hebben ze allemaal een hoofddoel gehad, namelijk: de mensen oproepen om alleen Allaah te aanbidden. Ook hebben we kunnen vernemen dat naar elk volk een boodschapper werd gestuurd, die hun taal sprak en hen daarmee opriep. Dat betekent dat elk volk een passende wetgeving kreeg. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt:

﴿لِكُلٍّ جَعَلْنَا مِنْكُمْ شِرْعَةً وَمِنْهَاجاً﴾ (المائدة: من الآية48(

“Voor een ieder van jullie hebben Wij een wet en een manier van leven bepaald.” (Aayah: 5/48).

عن أي هريرة قال سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول : أنا أولى الناس بابن مريم الأنبياء أولاد علات وليس بيني وبينه نبي« قال الشيخ الألباني : صحيح

Aboe Hurayrah Moge Allaah behaagd met hem zijn heeft verhaald dat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: «“Ik kom onder de mensen 3iesaa het meest nabij, voorwaar, de profeten zijn zonen van bijvrouwen, en er is tussen mij en hem geen profeet.”»[2]

De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zegt hiermee dat alle profeten dezelfde godsdienst hebben, maar verschillende wetgevingen.

Zo zien we dat het verschil tussen de oproep van al die boodschappers en profeten slechts de manier en de wet is waarmee Allaah de Verhevene aanbeden wordt.

Maar Allaah heeft gewild dat er maar één manier en wetgeving voor alle volkeren is, waarmee Hij aanbeden wordt. En daarmee is elke andere wetgeving nietig verklaard. Ook heeft Allaah deze manier en wetgeving passend gemaakt voor alle volkeren in alle tijden op elke plek op aarde. Allaah de Verhevene heeft Zijn Boodschapper Muhammed salla-llaahu 3alayhi wa-sallam voor deze boodschap verkozen. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt:

﴿إِنَّ أَوْلَى النَّاسِ بِإِبْرَاهِيمَ لَلَّذِينَ اتَّبَعُوهُ وَهَذَا النَّبِيُّ وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاللَّهُ وَلِيُّ الْمُؤْمِنِينَ﴾ (آل عمران:68)

“Voorwaar, de mensen die Ibraahiem het meest nabij komen, zijn degenen die hem volgen en deze Profeet (Muhammed) en degenen die geloven. En Allaah is de Beschermer van de gelovigen.” (Aayah: 3/68).

Allaah zegt namelijk: degenen die het meest recht hebben om Ibraahiem te volgen, zijn degenen die hem in zijn godsdienst hebben gevolgd en deze Profeet Muhammed salla-llaahu 3alayhi wa-sallam en de metgezellen van Muhammed salla-llaahu 3alayhi wa-sallam en degenen die hen gevolgd hebben. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa heeft ook gezegd:

﴿الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْأِسْلامَ دِيناً﴾ (المائدة: من الآية3)

“Vandaag heb Ik jullie godsdienst voor jullie vervolmaakt en heb Ik Mijn gunst voor jullie volledig gemaakt en heb ik de Islaam voor jullie als godsdienst gekozen.”

(Aayah: 5/3).

وروى البخاري ومسلم عن جابر رضي الله عنه، أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: «أعطيت خمسا لم يعطهن أحد من الأنبياء قبلي نصرت بالرعب مسيرة شهر وجعلت لي الأرض مسجدا وطهورا وأحلت لي الغنائم ولم تحل لأحد قبلي وأعطيت الشفاعة وكان النبي يبعث إلى قومه خاصة وبعثت إلى الناس عامة».

De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: «“Mij zijn vijf zaken gegeven die de profeten voor mij niet gegeven zijn. (Eén van die vijf is): en de profeet (vóór mij) werd slechts naar zijn volk gestuurd, maar ik ben naar alle mensen gestuurd.”»[3]

النبي صلى الله عليه وسلم رأى عمر بن الخطاب يقرأ في صحيفة من التوراة فقال: « أفي شك أنت ابن الخطاب؟ ألم آت بها بيضاء نقية؟ لو كان موسى حياً ما وسعه إلا اتباعي» رواة أحمد والدرامي وغيرهما وحسنه الألباني في الإرواء (1985).

«De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft 3umar ibn al-Khattaab moge Allaah met hem behaagd zijn zien lezen uit een blad uit de Tawraah. De Profeet werd boos en zei: “Heb je twijfels o zoon van al-Khattaab, ben ik er niet wit en zuiver mee gekomen (de boodschap)? Voorwaar, als Moesaa nu zou leven had hij geen andere mogelijkheid behalve mij te volgen.”»[4]

Hiermee wordt duidelijk dat de boodschap van onze Profeet Muhammed salla-llaahu 3alayhi wa-sallam alomvattend is, en voor de gehele mensheid bedoeld is. Tevens heeft deze boodschap daarom de vorige boodschappen nietig gemaakt. Allaah heeft Zijn Profeet Muhammed salla-llaahu 3alayhi wa-sallam verplicht om alle volkeren –ook de volkeren van de Schrift- op te roepen tot deze boodschap, de Islaam. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa heeft gezegd:

﴿قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئاً وَلا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضاً أَرْبَاباً مِنْ دُونِ اللَّهِ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ ً﴾ (آل عمران:64)

“Zeg: “O Lieden van de Schrift, komt tot een gelijkluidend woord tussen ons en jullie: dat wij niemand dan Allaah aanbidden en dat wij elkaar niet als heren naast Allaah plaatsen.” Als zij zich dan afwenden, zegt dan: “Getuigt dat wij ons (aan Allaah) overgegeven hebben.” (Aayah: 3/64).

Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa waarschuwt de moslims voor degenen die Zijn wetgeving veranderen of iets er aan toevoegen. Als men deze mensen volgt, neemt men hun daarmee als deelgenoten van Allaah en begaat men een grote zonde wat tot het uittreden van de Islaam kan leiden. Allaah de Heilige zegt:

﴿أَمْ لَهُمْ شُرَكَاءُ شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللَّهُ﴾ (الشورى: من الآية21)

“Hebben zij deelgenoten die hen in de godsdienst dat toeschrijven waartoe Allaah geen toestemming heeft gegeven?” (Aayah: 42/21).

Maar degenen die Allaah de Verhevene wil leiden, hen zal Allaah tot het zuivere monotheïsme leiden, namelijk de Islaam. Allaah de Verhevene zegt:

﴿فَمَنْ يُرِدِ اللَّهُ أَنْ يَهْدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلإِسْلامِ ُ﴾ (الأنعام: من الآية125)

“En wanneer Allaah iemand wil leiden, diens borst verruimt Hij voor de Islaam.” (Aayah: 6/125).


[1] “Onderwerp je zelf aan Mij”: wees een moslim.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim.

[4] Hasan, deze hadieth is overgeleverd door imaam Ahmad en imaam a-Ddaarimie en is hasan verklaard door imaam al-Albaanie.

Categorieën