Ten tweede: jouw methode in de da3wah

101 manieren voor da3wah, Manhadj, Wetenschap | 0 comments

1. Al-Ikhlaas (zuivere intentie)

Geliefde broeder, je hoort jouw beoging en intentie in jouw godsdienst en da3wah, slechts uit te richten jegens het aangezicht van Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa, en om Zijn beloning te verkrijgen, en alle andere intenties uit jezelf te verwijderen. Al-ikhlaas (de zuivere intentie) is namelijk de essentiële hoofdoorzaak van de leiding van Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa, en de hoofdzaak in de aanbidding en de standvastigheid daarin. Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt:

﴿وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ وَيُقِيمُوا الصَّلَاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاةَ وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ﴾

“Zij werden niets anders bevolen dan Allaah met zuivere aanbidding te aanbidden, als Hunafaa’. En (ook) de Salaah te verrichten en de Zakaah te geven en dat is de rechte godsdienst.” (Aayah: 98/5).

Ook zegt de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam: “Voorzeker, alle daden zijn slechts naar gelang de intenties, en voorzeker, elke persoon bekomt slechts hetgeen hij geïntendeerd heeft.”[1]

Al-ikhlaas is de voorwaarde van de acceptatie van de aanbidding, en is de voorwaarde voor standvastigheid in de daad. Ook is al-ikhlaas de medicijn van de goddelijke zegening en leiding.

Beste nobele moslim, als je vaststelt dat jouw doel van de da3wah die jij verricht de gehoorzaamheid aan Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa is om de tevredenheid van Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa daarmee te behalen, en jij deze da3wah niet voor geld, aanzien of roem verricht, of om een bepaald niveau bij de mensen te behalen, dan heb je ikhlaas verwezenlijkt, en zal jou de hulp geschonken worden in jouw da3wah.

Categorieën