Maak je hart schoon

De Basis, Tawhied de basis | 0 comments

Allaah heeft ons een systeem gegeven waarmee we onszelf kunnen schoonmaken. Eén van de eerste taken van de profeet is het reinigen van de harten van de mensen (tazkiyyah). Allaah zegt:

“Hij is degene die onder de ongeletterden een boodschapper heeft gezonden uit hen midden die over hen Zijn verzen voorleest en hen reinigt en hen het boek en de wijsheid onderwijst.”    Djomo3ah 2

Hierin wordt na het reciteren van de Qoeraan het reinigen genoemd. Allaah leert ons hiermee dat (het reciteren van) de Qoeraan een bron van reiniging is. De reiniging wordt verwezenlijkt door eerst verschil te maken tussen onreinheid en reinheid. Vervolgens door middels reinheid de onreinheid te verwijderen.Wat is de grootste onreinheid? Shirk, het aanbidden van andere goden naast Allaah. De grootste bron van reinheid is tawheed, de eenheid van Allaah.

Wat heeft de profeet 13 jaar lang in Mekka gedaan? Hij heeft de metgezellen gereinigd middels de tawheed om daarmee shirk te verwijderen. Alle boodschappers hebben dit gedaan en de eerste daarvan was Noeh. Hij heeft zijn volk, nadat zij afgoden aanbaden, gereinigd middels tawheed.

Als de motor verontreinigd is, het oliefilter o.i.d. is vies, ga je dan meer brandstof bijtanken? Of ga je dan de auto duwen? Dit zijn onlogische dingen. Toch doen mensen deze zaken vaak. Het hart is verontreinigd door de zondes, zoals bijv. het vergeten van Allaah. Dan krijgen zij kennis, terwijl zij nog onzuiverheden – zoals een onzuivere intentie, ongehoorzaamheid aan Allaah in het volgen van hun begeerten etc.- in hun harten hebben. Daarom beginnen wij met tawheed, om ons harten te zuiveren, zodat onze ledematen hiervan kunnen profiteren.

Categorieën