Het verbod op het verlaten van het huwelijk

Gezinskunde | 0 comments

Hier worden een aantal oordelen behandeld die te maken hebben met het huwelijk.

In soerah Ra3d ayaah 38 zegt Allaah:

“En wij hebben reeds boodschappers vóór jou gezonden en wij hebben voor hun echtgenoten en nakomelingen gemaakt.”

Dat betekent dat voor zowel de profeten en boodschappers als de rest van de mensen het huwelijk voorgeschreven is. Over het algemeen is het afgekeurd om het huwelijk te verlaten, of om je niet bezig te houden met het huwelijk terwijl je daar wel de mogelijkheden voor hebt. En het is zelfs verboden om opzettelijk het huwelijk helemaal af te zweren, want het is in strijd met hetgeen de profeet sallalahoe 3aleihi wasalaam heeft voorgeschreven.

In een hadieth wordt duidelijk gemaakt dat er drie mannen naar het huis van de profeet, sallalahoe 3aleihi wa sallam zijn gekomen. Zij kwamen vragen over de aanbidding van de profeet, sallalahoe 3aleihi wa sallam. Toen hen dat werd verteld was het zo alsof zij dat weinig vonden. Toen zeiden zij er is een groot verschil tussen ons en de profeet sallalahoe 3aleihi wa sallam, voor hem zijn zijn zondes volledig gewist, de toekomstige en de verleden zondes. Toen zei één van hen: “ik zal elke nacht volledig bidden en niet slapen” en de ander zei: “ik zal elke dag vasten en niet eten” en de ander zei: “ik ga me zelf isoleren van vrouwen en ik zal nooit gaan trouwen”. Toen de profeet sallalahoe 3aleihi wa sallam terugkwam toen vroeg hij hen: hebben jullie dat en dat gezegd. Hij zei tegen hen: “ik ben degene die Allaah het meest vreest en het meest taqwa heeft. Ik bid en slaap in de nachten en ik vast en eet en ik huw vrouwen. Wie afstand neemt van mijn soennah hij behoort niet tot mij.”

Dus het is niet toegestaan om zonder islamitische redenen te zeggen ik zal niet gaan trouwen. Het is zelfs bid3ah om jezelf van het huwelijk af te zonderen om zo dichter bij Allaah te komen. Wanneer iemand vreest om zinaa te begaan (als hij snel verleidt wordt), dan is het zelfs verplicht om snel te trouwen.

Daarom zegt de profeet, sallalahoe 3aleihi wasalaam ook in een hadieth: “O menigte van jongeren, al wie onder jullie de mogelijkheid heeft om te trouwen laat hem dan trouwen, (dit is een bevel) want het laat jou minder naar andere vrouwen kijken en het beschermt jouw geslachtsorgaan. En degenen die het niet kan, laat hem dan vasten, want dat zal zijn lust verbreken.”

Categorieën