Het bereiken van hoge doelstellingen

Algemeen | 0 comments

Door Imaam ibnul Qayyim rahimahu-llaah

Het bereiken van hoge doelstellingen is afhankelijk van het hebben van een vastberaden en zuiveren intentie en een sterke wilskracht die zich laten sturen door de islamitische wetgeving. Wie een van beiden verliest, zal nooit zijn doelen bereiken, want wanneer de intentie vastberaden is, dan klampt het zich vast aan het vooropgezette plan, en omdat de intentie zuiver is zal men het succes ontvangen van Allaah subhaanahu wa-ta3aala.

Als de wilskracht sterk is, dan zal de persoon langs de juiste weg lopen die naar dit doel leidt. Het hebben van een sterke wilskracht opent de weg en een vastberaden intentie zorgt ervoor dat men zich concentreert op het doel. Als het doel samenvalt met de weg die daarnaar leidt, dan zul je succesvol zijn.

Aan de andere kant geldt echter; als de intentie zwak is, zal men ook geen hoge doelstellingen hebben. Als de wilskracht niet sterk is, dan zal het men ook niet tot het doel geleid worden. De hele kwestie hangt dus af van de wilskracht en de intentie van de persoon, en deze zullen nooit worden bereikt zonder dat de volgende zaken in acht worden genomen:

1. Het negeren van de (religieuze) innovaties die mensen creëren en het volgen van de Sunnah.

2. Het verlaten van werelds profijt en onnodige pleziertjes die je in de weg zitten van jouw doel.

3. De zuivering van het hart van onnodige verlangens die je intentie zullen afleiden.

(Bron: Al-Fawaa’id)

Categorieën