De leugens van April

Artikels | 0 comments

Vertaling van een vrijdagpreek gegeven door Said Amrani.

Beste mensen, een van de bekende verschijnselen die tegenwoordig  zeer erg verspreid worden  bij de mensen is leugens vertellen oftewel het liegen.

Voorwaar het liegen is in de Islaam een grote zonde, het wordt ook gezien als een van de gevaarlijkste zonden. In de Qur’aan en in de sunnah van de profeet zijn er veel bewijzen die dat duidelijk maken. Allaah de verhevene zegt:

“Voorwaar, degenen die leugen verzinnen geloven niet in de verzen van Allaah. Zij zijn degenen die leugenaars zijn.” an-Nahl 105

En Hij zegt ook subhanahuwataala:

“Voorwaar, Allaah leidt niet wie een buitensporige, een leugenaar is.” Ghaafir 68

In soerah 2, vers 10 zegt Allaah ook:

“En voor hen is er een pijnlijke bestraffing vanwege wat zij plachten te loochenen.”

Ook vinden we in de Qur’aan het woord van Allaah:

“Zij zullen weten wie de schaamteloze leugenaar is.” al-Qamar 26

Overgeleverd door Al Bukhari en Muslim in hun authentiek boeken van Ibn mas ‘oed  moge Allaah tevreden met hem zijn, van de profeet Vrede zij met hem,  hij zegt: “Wees eerlijk want eerlijkheid leidt tot goedheid, en de goedheid leidt tot het Paradijs. Wacht u voor valsheid want het leidt tot onzedelijkheid, en onzedelijkheid leidt tot de hel. Voorwaar men liegt en blijft liegen tot dat ie als een leugenaar bij Allaah wordt bestempelt”.

Deze teksten uit Al Qur’aan en sunnah zijn een duidelijke bewijs dat liegen verboden is, dat het iets heel slecht is en dat de mensen die daarin vallen de laagsten zijn onder mensen.

Wat we vandaag de dag zien dat sommige mensen van de maand april een maand maken van leugens vertellen, leugens die ver zijn van de waarheid, zij noemen dat de leugen van april.

Weet broeder en zuster dat het bij Allaah wordt geteld als een leugen en dat het verboden is. De persoon die het doet volgt blindelings anderen. Zo een leugen heeft in heel veel gevallen geleid tot grote problemen tussen broeders, families. Het heeft ook geleid bij sommige tot financieel problemen en ga zo maar door.

Dat allemaal wordt gedaan en gezegd omdat sommigen  van ons blindelings anderen nadoen en na-apen, het is helaas niet alleen maar in Europa gebleven waar het eerst was begonnen, maar het is ook wijd verspreid in heel veel islamitische landen.

In  een van de artikelen die ik heb gelezen stond dat de Britten  de eerste dag van april  de dag van de gekken en achtelozen  noemen. Zo noemen zij deze dag omdat sommigen liegen en anderen geloven het waardoor de leugenaars gaan lachen en bespotten.

Een van de bekende gebeurtenissen in Europa wat in 1 april was is dat een Engelse krant  heeft verkondigt op 31 maart 1846 dat morgen ( in hun tijd 1 april) er een ezel tentoonstelling zal zijn op  een zogenaamde plaats in een brits stad.  Op 1 april waren heel veel mensen naar die plaats gegaan om ezels te gaan zien, ze bleven heel lang wachten , niemand kwam opdagen. Na heel lang wachten gingen ze vragen: wanneer worden de ezels tentoongesteld? ze krijgen geen reactie. Uiteindelijk kwamen ze achter dat ze zichzelf  zijn komen tentoon te stellen en dat zij de ezels waren.

Beste broeders en zusters , de leugens die op zo een dag worden verspreid komen vaak van zieke mensen die niks te doen hebben en die ver zijn van de juiste gedrags codes. De Islaam heeft hier niet naar opgeroepen, integendeel de Islaam heeft de opgeroepen naar de beste ethiek  en manieren waaronder oprechtheid en eerlijkheid voorbeelden daarvan zijn.

Categorieën