9.7. De Tayammum in geval van een verwonding

De Reiniging, De Tayammum, Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 124

وَعَنْ جَابِرٍبْنُ عَبْدِ اَللَّهِ رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهُمَا فِي اَلرَّجُلِ اَلَّذِي شُجَّ، فَاغْتَسَلَ فَمَاتَ -: «”إِنَّمَا كَانَ يَكْفِيهِ أَنْ يَتَيَمَّمَ، وَيَعْصِبَ عَلَى جُرْحِهِ خِرْقَةً، ثُمَّ يَمْسَحَ عَلَيْهَا وَيَغْسِلَ سَائِرَ جَسَدِهِ”». رَوَاهُ أَبُو دَاوُدَ بِسَنَدٍ فِيهِ ضَعْفٌ، وَفِيهِ اِخْتِلافٌ عَلَى رُوَاتِه.

Djaabir ibn 3abdu-llaah radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald -betreffende de man die zijn hoofd verwondde en de ghusl verrichtte, waarop hij stierf-, hij zei: “Voorzeker, het volstond hem om de Tayammum te verrichten,[1] (en op zijn wond een lap te wikkelen, waarna hij vervolgens erop veegt. Vervolgens wast hij de rest van zijn lichaam.)”[2]

De voltooiing van de hadieth:

Djaabir ibn 3abdu-llaah radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “Wij gingen op reis. Een man onder ons werd getroffen door een steen waardoor hij op zijn hoofd een diepe wond opliep. Later kreeg hij een zaadlozing en vroeg zijn vrienden: “Denken jullie dat ik Tayammum mag verrichten?” Zij antwoordden: “Wij zien geen reden hiervoor zolang jij in staat bent water te gebruiken.” Hij waste zich daarna en overleed. Toen wij naar de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam terug gingen en hem het verhaal werd verteld, zei hij: “Zij hebben hem vermoord! Moge Allaah hen vermoorden. Waarom vroegen zij niet als zij niet wisten. De genezing voor de onwetende is het stellen van vragen. Voorzeker, het volstond hem om de Tayammum te verrichten,[3] (en op zijn wond een lap te wikkelen, waarna hij vervolgens erop veegt. Vervolgens wast hij de rest van zijn lichaam.)”

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst dat wanneer de moslim meerdere ledematen niet kan wassen en of het water voor zijn gezondheid schadelijk kan zijn, hij het water niet mag gebruiken, maar slechts de Tayammum moet verrichten.

– Deze hadieth is ook een duidelijk bewijs dat de moslim geen uitspaak mag doen over een zaak waar hij geen kennis over heeft. De moslim dient allereerst degenen die meer kennis hebben naar de juistheid ervan te vragen.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[2] Da3ief, de uitspraak tussen de twee haken is da3ief verklaard door imaam al-Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

Categorieën