9.5. De Tayammum in geval van ziekte of angst van de dood

De Reiniging, De Tayammum, Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 122

وَعَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهُمَا فِي قَوْلِهِ :U ﴿وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ «النساء: من الآية43». قَالَ: “إِذَا كَانَتْ بِالرَّجُلِ اَلْجِرَاحَةُ فِي سَبِيلِ اَللَّهِ وَالْقُرُوحُ، فَيُجْنِبُ، فَيَخَافُ أَنْ يَمُوتَ إِنْ اِغْتَسَلَ: تَيَمَّمَ”». رَوَاهُ اَلدَّارَقُطْنِيُّ مَوْقُوفًا، وَرَفَعَهُ اَلْبَزَّارُ، وَصَحَّحَهُ اِبْنُ خُزَيْمَةَ، وَالْحَاكِمُ.

3abdu-llaah ibn 3abbaas radiya-llaahu 3anhumaa verhaalt zijn uitleg van het vers: “En indien jullie ziek zijn, of op reis…”, hij zei: “Als een man sneeën heeft (wegens zijn strijd) op de weg van Allaah en (daardoor) ontstekingen (krijgt) en vervolgens djunub wordt, en daardoor bang is te sterven als hij de ghusl verricht: voorwaar, hij hoort de Tayammum te verrichten.”[1]

Bewijsstukken:

– 3amr ibn al-3aas radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “Ik kreeg op een koude nacht tijdens de strijd van ’Dhaatu-ssalaasil’ een zaadlozing. Ik werd bang dat als ik de ghusl zou verrichten, ik zou sterven. Ik verrichtte de Tayammum en leidde vervolgens mijn vrienden in het gebed van ‘a-Ssubh’[2]. Vervolgens vertelden zij dat aan de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam . Hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “O 3amr, heb jij je vrienden in de Salaah geleid terwijl jij djunub was?” Ik vertelde hem toen wat mij heeft doen onthouden de ghusl te verrichten, en zei: “Ik hoorde dat Allaah zegt:

﴿وَلا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيماً﴾ «النساء: من الآية29».

En doodt jullie zelf niet. Voorwaar, Allaah is jullie genadig.” (vers: 4/29).

Vervolgens lachte de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam en zei niets.”[3]

Uitleg:

– Het gebed van ‘a-Ssubh’ is het verplichte ochtendgebed.

Oordelen:

– Deze ahaadieth bewijzen dat wanneer een moslim bang is ziek te worden of te sterven als hij de wudoe’ of de ghusl verricht, hij de Tayammum mag verrichten. Zo zegt Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa ook in het vers: En indien jullie ziek zijn…”.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Ddaaraqutnie, imaam al-Haakim en imaam ibn Khuzaymah en is sahieh verklaard door imaam ibn Khuzaymah.

[2] ‘A-Ssubh’ is één van de benamingen van het verplichte ochtendgebed.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

Categorieën