8.6. Degene die opnieuw gemeenschap wil hebben

Al-Ghusl en het oordeel van de djunub, De Reiniging, Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 107

وَعَنْ أَبِي سَعِيدٍ اَلْخُدْرِيِّ رضي الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم «إِذَا أَتَى أَحَدُكُمْ أَهْلَهُ، ثُمَّ أَرَادَ أَنْ يَعُودَ فَلْيَتَوَضَّأْ بَيْنَهُمَا وُضُوءًا». رَوَاهُ مُسْلِم. زَادَ اَلْحَاكِمُ: «فَإِنَّهُ أَنْشَطُ لِلْعَوْدِ».

Abu Sa3ied al-Khudrie radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “De Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: “Wanneer iemand onder jullie (gemeenschap) heeft gehad met zijn vrouw en vervolgens het nogmaals wil doen, voorwaar, laat hem tussen beide gevallen de wudoe’ verrichten.”[1] Ook heeft imaam al-Haakim toegevoegd: “Dat is levendiger voor de herhaling.”[2]

Bewijsstukken:

– 3abdu-llaah ibn 3abbaas radiya-llaahu 3anhumaa heeft verhaald, hij zei: “De Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: “Zou iemand onder jullie, wanneer hij gemeenschap met zijn vrouw wil hebben, (het volgende) zeggen: ‘Bismillaah, Allaahumma djannibna-shaytaana wa djannibi-shaytaana maa razaqtanaa’, (In de naam van Allaah. O Allaah, behoed ons van de shaytaan en behoed (ook) hetgeen U ons gunt van de shaytaan), en vervolgens Allaah voorschikt dat zij daardoor een kind krijgen, dan zal de shaytaan dat kind nooit kwaad doen.”[3]

– Anas ibn Maalik radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “De Boodschapper van Allaah ging in één nacht langs al zijn vrouwen, en (verrichtte slechts) één ghusl.”[4]

– Aboe Raafi3 radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald: “Dat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam op een dag langs al zijn vrouwen ging en de ghusl bij elke vrouw verrichtte. Ik vroeg hem: “Is het niet mogelijk dat je er slechts één ghusl van maakt? De Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam antwoordde: “Dit is schoner, beter en reiner.”[5]

Oordelen:

– Deze ahaadieth bewijzen dat het mandoeb is voor degene die zijn gemeenschap wil herhalen om de wudoe’ te verrichten.

– Ook bewijst de hadieth dat men levendiger wordt en meer energie krijgt wanneer men de wudoe’ verricht, als men de gemeenschap wil herhalen.

– De twee ahaadieth van Anas ibn Maalik en aboe Raafi3 bewijzen dat het nog beter is de ghusl te verrichten in plaats van de wudoe’, wanneer men zijn gemeenschap wil herhalen.

– De twee ahaadieth van Anas ibn Maalik en aboe Raafi3 bewijzen ook dat het toegestaan is om op één nacht langs alle vrouwen te gaan.

– De hadieth van 3abdu-llaah ibn 3abbaas bewijst dat het mandoeb is om die smeekbede te doen wanneer men geslachtsgemeenschap wil hebben. Ook bewijst het dat het mogelijk is dat de shaytaan het embryo kwaad kan berokkenen als deze smeekbede niet gedaan wordt.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.

[2] Sahieh, deze toevoeging is overgeleverd door imaam al-Haakim en sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim.

[4] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.

[5] Hasan, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en ibn Maadjah en is hasan verklaard door imaam al- Albaanie.

Categorieën