Hadieth 92

وَعَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ رضي الله عنه قَالَ: «أَتَى اَلنَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم اَلْغَائِطَ، فَأَمَرَنِي أَنْ آتِيَهُ بِثَلاثَةِ أَحْجَارٍ، فَوَجَدْتُ حَجَرَيْنِ، وَلَمْ أَجِدْ ثَالِثًا. فَأَتَيْتُهُ بِرَوْثَةٍ. فَأَخَذَهُمَا وَأَلْقَى اَلرَّوْثَةَ، وَقَالَ: “هَذَا رِكْسٌ”». أَخْرَجَهُ اَلْبُخَارِيّ زَادَ أَحْمَدُ، وَاَلدَّارَقُطْنِيُّ: «ائْتِنِي بِغَيْرِهَا».

3abdu-llaah ibn Mas3oed radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam scheidde ontlasting uit, vervolgens beval hij mij om hem drie stenen te geven. Ik vond slechts twee stenen en vond geen derde. Ik gaf hem (in plaats daarvan) een bot. Hij nam de stenen aan en gooide het bot weg, en zei: “Dit is onrein.”[1] En in een toevoeging bij imaam Ahmad: “Geef mij iets anders.”[2]

Biografie:

3abdu-llaah ibn Mas3oed radiya-llaahu 3anhu is één van de meest geleerde metgezellen van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam. Ook was hij zijn slaaf, en één van degenen die in Badr gevochten hebben.

De voltooiing van de hadieth:

– Imaam ibn Khuzaymah heeft toegevoegd: “Het was een bot van een ezel.”

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst dat het Haraam is om door middel van botten de uitscheidingsorganen te reinigen.

– Ook bewijst deze hadieth dat men bij het verrichten van al-istidjmaar minstens drie stenen moet gebruiken.

– Deze hadieth bewijst ook de onreinheid van de botten van de dieren die niet gegeten mogen worden, zoals de ezel.

Hadieth 93

وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه «أَنَّ رَسُولَ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم نَهَى “أَنْ يُسْتَنْجَى بِعَظْمٍ، أَوْ رَوْثٍ” وَقَالَ: “إِنَّهُمَا لا يُطَهِّرَانِ”». رَوَاهُ اَلدَّارَقُطْنِيُّ وَصَحَّحَه.

Aboe Hurayrah radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “De Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam verbood het verrichten van al-istindjaa’ door middel van botten of dierenpoten, en hij zei: “Voorwaar, ze reinigen niet.”[3]

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst ook het verbod van het verrichten van al-istidjmaar door middel van botten. De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam geeft in deze hadieth een extra motief aan, namelijk dat de botten niet reinigen. Dit is reeds aan de orde gesteld, zie hiervoor ahaadieth 88 en 92.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie, en is ook overgeleverd door imaam Ahmad en imaam a-Ddaaraqutnie.

[2] Sahieh, deze toevoeging is overgeleverd door imaam Ahmad en imaam a-Ddaaraqutnie, en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Ddaaraqutnie en is door hem en imaam al-Albaanie sahieh verklaard.

Categorieën