Hadieth 63

وَعَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ رضي الله عنه قَالَ: «كُنْتُ رَجُلاً مَذَّاءً، فَأَمَرْتُ اَلْمِقْدَادَ بْنَ اَلْأَسْوَدِ أَنْ يَسْأَلَ اَلنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم فَسَأَلَهُ ؟ فَقَالَ: “فِيهِ اَلْوُضُوءُ». مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ، وَاللَّفْظُ لِلْبُخَارِيّ.

3alie ibn abie Taalib radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “Ik was een man die veel en vaak madhieyy (voorvocht) had. Ik beval al-Miqdaad de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam (daarover) te vragen. Hij vroeg hem (daarover) en hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam antwoordde: “Daarvoor is de wudoe’ (nodig).”[1]

De voltooiing van de hadieth:

– En in een andere uitspraak bij imaam al-Bukhaarie: “Ik schaamde me om de Boodschapper van Allaah daarover te vragen.”

– En in een andere uitspraak: “wegens de hoge waarde van zijn dochter bij mij.”

– En in een andere uitspraak bij imaam Muslim: “Ik was een man die veel voorvocht (madhieyy) had, en verrichtte daardoor de grote wassing in de winter, totdat mijn rug daardoor verscheurde.”

– En in een andere uitspraak bij imaam Muslim: “Verricht de wassing en was je geslachtsorgaan.”

– En in een andere uitspraak bij imaam al-Bukhaarie: “Was je geslachtsorgaan en verricht de wassing.”

Bewijsstukken:

– En in een uitspraak: “Voor voorvocht (moet men) de wudoe’ (verrichten), en voor sperma (moet men) de grote wassing (verrichten).[2]

– Umm Saliem radiya-llaahu 3anhaa zei: “O Boodschapper van Allaah, voorzeker, Allaah schaamt zich niet voor de waarheid. Moet een vrouw de grote wassing verrichten als ze een natte droom krijgt?” Hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “Ja, als zij het vocht ziet.” Vervolgens zei umm Salamah: “Kan ook de vrouw een natte droom krijgen?” Hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “(Taribat yadaaki) hoe kan haar kind dan op haar lijken?”[3]

Uitleg:

– Al-madhieyy (voorvocht): is een doorzichtig vocht dat vóór de zaadlozing uit het geslachtsorgaan van de man vrijkomt, wanneer hij aan geslachtsgemeenschap denkt of ernaar verlangt.

– “Taribat yadaaki” betekent letterlijk: moge jouw hand zich met het zand vermengen, wat betekent; moge jij arm worden. Deze uitdrukking wordt gebruikt voor iemand die oprecht een overbodige vraag stelt.

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst dat voorvocht de wudoe’ bederft, wegens de uitspraak van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam “Daarvoor is de wudoe’ (nodig).”

– Deze hadieth bewijst ook dat wanneer de man voorvocht heeft, hij slechts de wudoe’ erdoor moet verrichten, wil hij de Salaah verrichten.

– De hadieth van Umm Saliem bewijst dat de vrouw werkelijk een natte droom kan krijgen, en dat ze daardoor de grote wassing moet verrichten wanneer ze het vocht ervan ziet.

– Deze hadieth bewijst dat al-madhieyy (voorvocht) niet onrein is omdat sperma ook niet onrein is, zoals reeds bij andere ahaadieth is vastgesteld.[4]

– Het geslachtsorgaan moet gewassen worden om het gebed te mogen verrichten.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim (deze uitspraak is van imaam al-Bukhaarie).

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Ttirmidhie en sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.

[4] Zie hadieth 25.

Categorieën