4.7. De vervolmaking van de wudoe’

De Reiniging, De wudoe', Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 36

وَعَنْ لَقِيطِ بْنُ صَبْرَةَ، رضي الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم «أَسْبِغْ اَلْوُضُوءَ، وَخَلِّلْ بَيْنَ اَلْأَصَابِعِ

وَبَالِغْ فِي اَلِاسْتِنْشَاقِ، إِلا أَنْ تَكُونَ صَائِمًا». أَخْرَجَهُ اَلْأَرْبَعَةُ، وَصَحَّحَهُ اِبْنُ خُزَيْمَة.وَلأبِي دَاوُدَ فِي رِوَايَةٍ: «إِذَا تَوَضَّأْتَ فَمَضْمِضْ».

Laqiet ibn Sabirah radiya-llaahu 3anhu heeft gezegd dat de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam gezegd heeft: “Verricht de wassing (goed) en was tussen je vingers en overdrijf bij het insnuiven (van water) behalve als je vastende bent.”[1] En in een uitspraak bij imaam aboe Daawoed: “Als je de wassing verricht, spoel dan je mond.”

Bewijsstukken:

– Imaam a-Ttirmidhie heeft overgeleverd van al-Mustawrid ibn Shaddaad: “Ik zag de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam terwijl hij de wassing verrichtte; hij wreef met zijn pink tussen zijn tenen.”[2]

– 3abdu-llaah ibn 3amr ibn al-3aas radiya-llaahu 3anhumaa heeft gezegd dat de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam gezegd heeft: “Voorwaar, wie dat meer (dan drie keer) doet, voorwaar, hij is onredelijk en overschrijdt (de grenzen) en is onrechtvaardig.[3]

– Ibn 3abbaas radiya-llaahu 3anhumaa heeft verhaald, hij zei: “De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: “Als je de wassing verricht, wast dan tussen de (vingers van je) handen en de (tenen van je) voeten.”[4]

– 3umar ibn Shu3ayb heeft van zijn vader die van zijn opa verhaald heeft, verhaald: “Er kwam een bedoeïen naar de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam om hem te vragen over het verrichten van de wassing. De Profeet deed het voor, waarbij hij elke handeling drie keer verrichtte, en hij zei: “Voorwaar, dit is de wassing, wie dat meer (dan drie keer) doet, voorwaar, hij is onredelijk en overschrijdt (de grenzen) en is onrechtvaardig.”[5]

Uitleg:

– “De wassing goed verrichten”: hiermee wordt bedoeld dat men elk deel dat gewassen moet worden goed moet wassen en geheel in aanraking moet laten komen met water.

– “En wast tussen je vingers”: hiermee wordt bedoeld dat men tussen de vingers van zijn handen en de tenen van zijn voeten moet wassen.

– “Overdrijf bij het insnuiven”: hiermee wordt bedoeld dat men ervoor moet zorgen dat het water het einde van de neus bereikt.

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst dat wanneer men de wassing verricht, alle delen van het lichaam die gewassen moeten worden, goed moeten worden gewassen, en dat men tijdens het wassen van de handen en voeten verplicht is tussen zijn vingers en tenen te wassen.

– Deze hadieth bewijst dat men moet overdrijven bij het insnuiven van water tijdens de wassing, behalve wanneer men vast.

– De hadieth bewijst ook dat de wijze waarop met de pink tussen de tenen wordt gewassen, mandoeb is.

– De tweede hadieth van imaam aboe Daawoed bewijst dat het spoelen van de mond tot de verplichte zaken van de wassing behoort.

– De hadieth van 3umar ibn Shu3ayb bewijst dat men zijn ledematen tijdens de wudoe’ niet meer dan drie keer mag wassen. Wanneer men dat wel doet, begaat men een zonde.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door de imaams aboe Daawoed, a-Ttirmidhie, a-Nnasaa’ie, ibn Maadjah en is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam ibn Khuzaymah.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en imaam a-Ttirmidhie en sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Nnasaa’ie en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[4] Hasan-sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Ttirmidhie en is hasan-sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[5] Hasan-sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam Ahmad en imaam ibn Maadjah en is hasan-sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

Categorieën