Hadieth 29

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه عَنْ رَسُولِ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ: «لَوْلا أَنْ أَشُقَّ عَلَى أُمَّتِي لَأَمَرْتُهُمْ بِالسِّوَاكِ مَعَ كُلِّ وُضُوءٍ». أَخْرَجَهُ مَالِكٌ، وأَحْمَدُ، وَالنَّسَائِيُّ، وَصَحَّحَهُ اِبْنُ خُزَيْمَة.

Aboe Hurayrah radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald dat de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: “Zou ik mijn gemeenschap (daarmee) niet belasten, dan had ik ze (het gebruik van) de Siwaak bij elke wudoe’ bevolen.”[1]

Bewijsstukken:

– Al-Miqdaam ibn Sharieh ibn Haani’ heeft van zijn vader verhaald dat hij zei: “Ik vroeg 3aa’ishah radiya-llaahu 3anhaa: “Waarmee begon de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam wanneer hij zijn huis binnentrad?” Zij antwoordde: “Met de Siwaak.”[2]

– Hudhayfah ibn al-Yamaan radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “Wanneer de Boodschapper van Allaah in de nacht het (vrijwillige) gebed verrichtte, reinigde hij (borstelend) zijn mond door middel van de Siwaak.”[3]

Uitleg:

– “Siwaak” is een tak die als tandenborstel gebruikt wordt. Deze tak komt o.a. van een boom genaamd: “al-Araak”.

Oordelen:

– De ahaadieth bewijzen dat het borstelen van de tanden middels de Siwaak, in het algemeen, een aanbevolen zaak is. Ook zeggen de geleerden dat het één van de zaken van al-fitrah (de natuurlijke aanleg) is.

– Deze hadieth bewijst dat het mandoeb is de Siwaak te gebruiken bij het verrichten van de wassing. De Siwaak is namelijk voorgeschreven omdat het de mond reinigt.

– In deze hadieth blijkt de barmhartigheid van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam jegens zijn gemeenschap, waarbij hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zijn gemeenschap niet belast met iets wat zij niet aankunnen.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam Maalik, imaam Ahmad en imaam a-Nnasaa’ie en anderen, en is door imaam al Albaanie sahieh verklaard.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam Muslim, imaam aboe Daawoed, imaam ibn Maadjah en imaam a-Nnasaa’ie, en is door imaam al Albaanie sahieh verklaard.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim.

Categorieën