4.19. De smeekbede van na het eindigen van de wudoe’

De Reiniging, De wudoe', Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 52

وَعَنْ عُمَرَ رضي الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم «مَا مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ يَتَوَضَّأُ، فَيُسْبِغُ اَلْوُضُوءَ، ثُمَّ يَقُولُ: أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا اَللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، إِلا فُتِحَتْ لَهُ أَبْوَابُ اَلْجَنَّةِ”». أَخْرَجَهُ مُسْلِم، وَاَلتِّرْمِذِيُّ، وَزَادَ: «اَللَّهُمَّ اِجْعَلْنِي مِنْ اَلتَّوَّابِينَ، وَاجْعَلْنِي مِنْ اَلْمُتَطَهِّرِينَ».

3umar radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “De Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: “Wie van jullie de wudoe’ volledig verricht, en daarna het volgende zegt: “Ik getuig dat er geen god is behalve Allaah, de Enige Die geen Deelgenoot heeft, en ik getuig dat Muhammed Zijn dienaar en Boodschapper is”, voor hem zullen de acht deuren van het paradijs geopend worden, en hij mag via één van deze deuren binnentreden.”[1] En in een uitspraak bij imaam Muslim: “O Allaah, maak mij één van de berouwvollen en degenen die zich reinigen.”[2]

Transcriptie:

“Ash-hadu allaa-ilaaha illa-llaah wahdahoe laa sharieka lah, wa ash-hadu anna muhammadan 3abduhoe wa-rasoeluh, allaahumma-dj3alnie mina-ttawaabiena wa-dj3alnie mina-l-mutatahhirien”

Bewijsstukken:

– Aboe Sa3eed al-Khudrie radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “Wie de wassing verricht en vervolgens zegt: O Allaah, heilig bent U, en alle lof zij U. Ik getuig dat er geen God is behalve U. En ik vraag om vergiffenis bij U, en keer me terug tot U.”, voor hem wordt het in een boek geschreven, en vervolgens wordt daar een stempel mee gemaakt, die tot de Dag der Opstanding niet gebroken zal worden.”[3]

Oordelen:

– Het is mandoeb om na het voltooien van de wassing, de smeekbede te verrichten die in de hadieth is opgenoemd.

– Deze hadieth bewijst ook dat voor degene die deze smeekbede verricht nadat hij zijn wassing volledig voltooid heeft, na zijn ontwaking uit de dood, de acht deuren van het paradijs geopend worden.

– Het laatste gedeelte van de smeekbede wijst op de behoefte van de moslimdienaar naar de innerlijke reiniging (de reiniging van de zonden) naast de uiterlijke reiniging (de reiniging van de gewassen lichaamsonderdelen). Wanneer men dit niveau bereikt, heeft men de volmaakte reiniging bereikt.

Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt:

﴿إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ ﴾ «البقرة: من الآية222».

“Voorzeker, Allaah heeft de berouwvollen lief, en Hij heeft hen lief die zich reinigen.” (Vers: 2/222).

– Buiten deze bovengenoemde smeekbedes, mag men geen andere smeekbedes verrichten. Ook mag men niet tijdens het verrichten van de wassing een smeekbede doen, dat is namelijk niet overgeleverd van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam .


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Ttirmidhie en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Nnasaa’ie en imaam al-Haakim en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

Categorieën