4.17. Het spoelen van de mond en het in/uitsnuiven met de neus

De Reiniging, De wudoe', Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 47

وَعَنْ طَلْحَةَ بْنِ مُصَرِّفٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ قَالَ: «رَأَيْتُ رَسُولَ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَفْصِلُ بَيْنَ اَلْمَضْمَضَةِ وَالِاسْتِنْشَاقِ». أَخْرَجَهُ أَبُو دَاوُدَ بِإِسْنَادِ ضَعِيف.

Talhah ibn Musarrif heeft overgeleverd van zijn vader die van zijn opa verhaald heeft: “Ik zag de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam het spoelen (van de mond) en het insnuiven van elkaar scheiden.”[1]

Bewijsstukken:

– Imaam al-Bukhaarie heeft overgeleverd van 3alie ibn Abie Taalib radiya-llaahu 3anhu: “(dat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam) (zijn mond) spoelde en (zijn neus) snoof. Dat deed hij drie keer uit één handpalm.”

– En in een andere uitspraak bij imaam ibn Hibban: “(Hij deed het) drie keer (terwijl hij) drie keer water schepte.”

– En in een uitspraak bij al-Bukhaarie: “Hij deed het drie keer, terwijl hij één keer water schepte.”

– En in een andere uitspraak die van 3abdu-llaah ibn Zayd radiya-llaahu 3anhu is overgeleverd, waarin staat: “Hij dompelde zijn hand in het gerei, vervolgens spoelde hij zijn mond, snoof in en snoot uit. Dat deed hij drie keer, met drie (hand)scheppen water.” Overgeleverd door imaam al-Bukhaarie.

Oordelen:

– De keten van de hadieth van Talhah ibn Musarrif is da3ief, maar er zijn andere ahaadieth die hetgeen wat in de inhoud ervan staat, bevestigen, namelijk de hadieth van 3uthmaan en de hadieth van 3alie ibn Abie Taalib radiya-llaahu 3anhumaa die de wassing van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam beschrijven.

– De ahaadieth die in de uitleg genoemd zijn, bewijzen dat de volgende manieren van mond spoelen en insnuiven mogelijk zijn:

1. dat men tegelijkertijd met één schep water door middel van één handpalm zijn mond spoelt, en (met de neus) insnuift;

2. dat men drie keer met drie (hand)scheppen water tegelijkertijd zijn mond spoelt, en (met de neus) insnuift;

3. dat men uit één (hand)schep water drie keer tegelijkertijd zijn mond spoelt en (met de neus) insnuift.

Hadieth 48

وَعَنْ عَلِيٍّ رضي الله عنه -فِي صِفَةِ اَلْوُضُوءِ- «ثُمَّ تَمَضْمَضَ صلى الله عليه وسلم وَاسْتَنْثَرَ ثَلاثًا، يُمَضْمِضُ وَيَنْثِرُ مِنْ اَلْكَفِّ اَلَّذِي يَأْخُذُ مِنْهُ اَلْمَاءَ». أَخْرَجَهُ أَبُو دَاوُدَ وَالنَّسَائِيّ.

3alie ibn abie Taalib radiya-llaahu 3anhu heeft met betrekking tot de beschrijving van de wudoe’ overgeleverd: “Vervolgens spoelde hij (zijn mond), en snoot uit. Dat deed hij drie keer. Hij spoelde en snoot uit met de handpalm waarmee hij het water schepte.”[2]

Oordelen:

– Deze hadieth is een bewijs dat het toegestaan is om het spoelen en het uitsnuiten tegelijkertijd te verrichten.

Hadieth 49

وَعَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ زَيْدٍ رضي الله عنه -فِي صِفَةِ اَلْوُضُوءِ- «ثُمَّ أَدْخَلَ صلى الله عليه وسلم يَدَهُ، فَمَضْمَضَ وَاسْتَنْشَقَ مِنْ كَفٍّ وَاحِدَةٍ، يَفْعَلُ ذَلِكَ ثَلاثًا». مُتَّفَقٌ عَلَيْه.

3abdu-llaah ibn Zayd heeft met betrekking tot de beschrijving van de wudoe’ van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam verhaald: “Vervolgens dompelde hij zijn hand (in het gerei), en spoelde (zijn mond), en snoof in met één handpalm. Hij deed dat drie keer.”[3]

Oordelen:

– De volgende manieren zijn toegestaan:

1. de hadieth van Talhah bewijst dat het mandoeb is om het spoelen en het insnuiven te scheiden;

2. de hadieth van 3alie ibn abie Taalib bewijst dat het toegestaan is om met één handpalm en één schep water tegelijkertijd de mond te spoelen en (met de neus) in te snuiven.

3. de hadieth van 3abdu-llaah ibn Zayd bewijst dat het toegestaan is om met één handpalm en drie (hand)scheppen water tegelijkertijd de mond te spoelen en (met de neus) in te snuiven.


[1] Da3ief, deze hadieth is overgeleverd door aboe Daawoed en de keten ervan is da3ief verklaard door imaam ibn Hadjar al-3asqalaanie.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en imaam a-Nnasaa’ie, en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim en imaam al-Bukhaarie.

Categorieën