4.15. De volmaking van het wassen van de handen

De Reiniging, De wudoe', Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 45

وَعَنْهُ قَالَ: «كَانَ اَلنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم إِذَا تَوَضَّأَ أَدَارَ اَلْمَاءَ عَلَى مُرْفَقَيْهِ». أَخْرَجَهُ اَلدَّارَقُطْنِيُّ بِإِسْنَادِ ضَعِيف.

Djaabir ibn 3abdu-llaah Moge Allaah met beide behaagd zijn heeft ook verhaald, hij zei: “Wanneer de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam de wassing verrichtte, liet hij (met zijn hand) het water om zijn ellebogen gaan.”[1]

Bewijsstukken:

– Tha3labah ibn 3ubaad radiya-llaahu 3anhu heeft van zijn vader overgeleverd dat hij verhaald heeft, hij zei: “Ik weet niet hoe vaak de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam het mij verteld heeft; éénmaal of tweemaal, hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “Elke dienaar die de wudoe’ perfect verricht; hij wast zijn gezicht totdat het water over zijn kin afdruppelt, vervolgens wast hij zijn armen totdat het water over zijn ellebogen afdruppelt, vervolgens wast hij zijn voeten totdat het water van zijn enkels afdruppelt, vervolgens staat hij op en verricht de Salaah, voorzeker, al zijn voorafgaande (kleine) zonden worden voor hem vergeven.”[2]

– De hadieth van aboe Hurayrah: “Hij waste zijn hand totdat hij aan zijn bovenarm begon”[3]

Oordelen:

– Hoewel de keten van de hadieth van Djaabir radiya-llaahu 3anhu zeer zwak is, wordt de inhoud ervan versterkt door de ahaadieth die als bewijsstukken vermeld zijn. Vandaar dat shaykh al-Albaanie deze hadieth als sahieh beschouwd.

– Deze hadieth bewijst dat men tot na de ellebogen hoort te wassen, en dat men het water goed over zijn ledematen hoort te verpreiden.


[1] Da3ief, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Ddaaraqutnie en de keten ervan is da3ief verklaard door imaam ibn Hadjar al-3asqalaanie, imaam ibn al-Djawzie, imaam ibn a-Ssalaah, imaam a-Nnawawie en imaam a-Ssan3aanie. Zie ‘a-Ssilsilah a-ssahiehah’ (van imaam al-Albaanie.) hadiethnr.: 2067.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Ttabaraanie en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[3] Zie hadieth 40.

Categorieën