4.13. Het vegen over het hoofddeksel en de sokken

De Reiniging, De wudoe', Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 43

وَعَنْ اَلْمُغِيرَةِ بْنِ شُعْبَةٍ رضي الله عنه «أَنَّ اَلنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم تَوَضَّأَ، فَمَسَحَ بِنَاصِيَتِهِ، وَعَلَى اَلْعِمَامَةِ وَالْخُفَّيْنِ». أَخْرَجَهُ مُسْلِم ٌ.

Al-Mughierah ibn Shu3bah radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald: “Dat terwijl de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam de wudoe’ verrichtte, hij over zijn voorhoofd en tulband en zijn sokken veegde.”[1]

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst dat het toegestaan is dat men over het voorhoofd en vervolgens de tulband veegt in plaats van de tulband af te doen. Tevens geldt dit ook voor alles wat men op het hoofd draagt, bijvoorbeeld een muts of hoofddoek.

– Deze hadieth bewijst dat het niet toegestaan is om slechts over het voorhoofd te vegen.

– Overigens is er geen enkel bewijs dat er een voorwaarde is voor het vegen over het hoofddeksel, zoals het vegen over de sokken.

– Deze hadieth bewijst dat het toegestaan is om over de sokken te vegen.

En in een hadieth die imaam Ahmad overgeleverd heeft van 3amr ibn Umayyah, waarin hij zegt: “Ik zag de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam over zijn tulband en zijn sokken vegen.” Dit onderwerp zal nader in een aparte deur gedetailleerd behandeld worden.[2]


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.

[2] Zie deur 5 “Het vegen over al-kuffayn”.

Categorieën