4.12. Het beginnen met rechts

De Reiniging, De wudoe', Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 41

وَعَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ: «كَانَ اَلنَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم يُعْجِبُهُ اَلتَّيَمُّنُ فِي تَنَعُّلِهِ، وَتَرَجُّلِهِ، وَطُهُورِهُ، وَفِي شَأْنِهِ كُلِّهِ». مُتَّفَقٌ عَلَيْه.

3aa’ishah radiya-llaahu 3anhaa heeft verhaald: “De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam hield van het rechtse bij het aantrekken van zijn schoenen, bij het kammen, bij zijn reiniging en bij al zijn zaken.”[1]

Uitleg:

– Deze hadieth is een algemeen gespecificeerde hadieth.

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst dat het mandoeb is om bij alle nobele zaken met het rechtse te beginnen, zoals bijvoorbeeld bij de wassing; het beginnen met de rechter lichaamsdelen, en bij het kammen beginnen met de rechterkant van het hoofd. Imaam a-Nnawawie zei: “De definitie luidt: het beginnen met rechts in alle zaken waarin nobelheid, goedheid en versiering zich bevinden. En het beginnen met links in alle hieraan tegengestelde zaken.”

Hadieth 42

وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم «إِذَا تَوَضَّأْتُمْ فابدأوا بِمَيَامِنِكُمْ». أَخْرَجَهُ اَلْأَرْبَعَةُ، وَصَحَّحَهُ اِبْنُ خُزَيْمَة.

Aboe Hurayrah radiya-llaahu 3anhu heeft gezegd: “Dat de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: “Wanneer jullie de wassing beginnen te verrichten, begint dan met rechts.”[2] En in een andere uitspraak: “en wanneer jullie je kleden.”[3]

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst dat men bij het verrichten van de wassing verplicht is met rechts te beginnen. Ook is men verplicht om bij het kleden te beginnen met rechts, aangezien er geen bewijs is waaruit blijkt dat het bevel van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam mandoeb is, blijft het een verplichting.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam ibn Khuzaymah.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam al-Bayhaqie en sahieh verklaard door ibn Daqieq al-3ied.

Categorieën