4.11. De vervolmaking van het wassen van de handen en de voeten

De Reiniging, De wudoe', Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 40

وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه قَالَ: سَمِعْتَ رَسُولَ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ: «“إِنَّ أُمَّتِي يَأْتُونَ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ غُرًّا مُحَجَّلِينَ، مِنْ أَثَرِ اَلْوُضُوءِ، فَمَنْ اِسْتَطَاعَ مِنْكُمْ أَنْ يُطِيلَ غُرَّتَهُ فَلْيَفْعَلْ”». مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ، وَاللَّفْظُ لِمُسْلِم.

Aboe Hurayrah radiya-llaahu 3anhu heeft gezegd: “Ik heb de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam horen zeggen: “Voorzeker, mijn volk zal in het hiernamaals wit gestippeld zijn op hun hoofden, en wit gevlekt zijn op hun handen en voeten (ghurran muhadjalien) door de sporen van de wassing, voorwaar, (wie zijn stippeling groter kan maken, voorwaar, laat hem het doen.[1])”[2]

Bewijsstukken:

– Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa zegt:

﴿سِيمَاهُمْ فِي وُجُوهِهِمْ مِنْ أَثَرِ السُّجُودِ ﴾ «الفتح: من الآية29».

hun kenmerken zijn zichtbaar in hun gezichten door de sporen van neerknieling.”

(vers: 48/29).

– Aboe Hurayrah radiya-llaahu 3anhu verrichte de wudoe’: “Hij waste zijn hand totdat hij aan zijn bovenarm begon, en waste zijn voet totdat hij aan zijn kuit begon. Vervolgens zei hij: “Zo heb ik de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam de wudoe’ zien verrichten.”[3]

– En in de uitspraak van aboe Hurayrah radiya-llaahu 3anhu bij imaam Muslim: “Voorwaar, (wie zijn stippeling en vlekken groter kan maken, voorwaar, laat hem het doen.”

Uitleg:

– ‘Ghurran’ komt in het Arabisch van ‘Ghurrah’ en betekent: de witte stippen op het hoofd van een paard. In deze hadieth bedoelt de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam dat de gelovigen in het hiernamaals stippen van licht op hun voorhoofd als teken krijgen.

– ‘Muhadjalien’ komt in het Arabisch van ‘Tahdjiel’ en betekent: de witten vlekken aan de poten van een paard.

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst dat de tekenen waarmee het volk van Muhammed salla-llaahu 3alayhi wa-sallam in het hiernamaals zal komen, speciaal voor hen is, wat ook betekent dat de wassing ook alleen voor de moslims voorgeschreven is. Ook is bij Muslim authentiek vastgelegd wat door de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam is gezegd: “Kenmerken die niet voor anderen dan jullie bestemd zijn.”

– Deze hadieth bewijst dat het mandoeb is bij het verrichten van de wassing de voeten tot hoger dan de enkels tot de kuit, en armen verder dan de ellebogen te wassen. Dat hebben enkele metgezellen gedaan, waaronder 3abdu-llaah ibn 3umar en aboe Hurayrah. Tot dit oordeel zijn ook imaam a-Shawkaanie en imaam a-Ssan3aanie en andere geleerden gekomen. En Allaah weet het het beste.


[1] Hetgeen tussen haken staat is volgens vele hadieth-geleerden en shaykh al-Albaanie de uitspraak van aboe Hurayrah moge Allaah met hem behaagd zijn.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim.

Categorieën