3.6. De urine van de babyjongen en het babymeisje

De Reiniging, Fiqh, Het verwijderen van onreinheden, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 26

وَعَنْ أَبِي اَلسَّمْحِ رضي الله عنه قَالَ: قَالَ اَلنَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم «يُغْسَلُ مِنْ بَوْلِ اَلْجَارِيَةِ، وَيُرَشُّ مِنْ بَوْلِ اَلْغُلامِ». أَخْرَجَهُ أَبُو دَاوُدَ، وَالنَّسَائِيُّ، وَصَحَّحَهُ اَلْحَاكِم.

Aboe a-Ssamh radiya-llaahu 3anhu heeft gezegd dat de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “Er moet gewassen worden wegens de urine van een babymeisje en er moet besproeid worden wegens de urine van een babyjongen.”[1]

Biografie:

Aboe a-Ssamh radiya-llaahu 3anhu heette Iyaad en was één van de slaven van de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam en heeft slechts één hadieth overgeleverd.

Bewijsstukken:

– In een uitspraak bij ibn Maadjah en ibn Khoezaymah, die aboe Assamh radiya-llaahu 3anhu heeft overgeleverd, waarin hij zei: “Toen ik de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam diende, is men met al-Hassan en/of al-Hussayn naar de Profeet gekomen. Hij urineerde op zijn borst. Ik wilde het wassen, hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “Er moet gewassen worden bij (aanraking met) de urine van een babymeisje en er moet besproeid worden bij (aanraking met) de urine van een babyjongen.”[2]

– Lubaanah bint al-Haarith radiya-llaahu 3anhaa heeft verhaald dat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: “Er moet gewassen worden bij (aanraking met) de urine van een meisje en er moet besproeid worden bij (aanraking met) de urine van een jongen.”[3]

Uitleg:

– “Baby“ hiermee wordt het zoogkind bedoeld, dat nog niet onafhankelijk is van de moedermelk.

Oordelen:

– De geleerden hebben betreffende de baby gezegd: een baby is namelijk een kind dat nog niet de leeftijd heeft bereikt om brood te eten, en nog afhankelijk is van moedermelk.

– Deze hadieth bewijst dat er verschil is tussen de urine van een babymeisje en een babyjongen.

– Deze hadieth bewijst dat men de plaats waar een babymeisje geürineerd heeft moet wassen en de plaats waar een babyjongen geürineerd heeft slechts dient te besproeien.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en imaam a-Nnasaa’ie en is sahieh verklaard door imaam al Haakim.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam Ahmad en anderen en is sahieh verklaard door imaam al Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Ahmad.

Categorieën