Hadieth 25

وَعَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهَا، قَالَتْ: «كَانَ رَسُولُ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَغْسِلُ اَلْمَنِيَّ، ثُمَّ يَخْرُجُ إِلَى اَلصَّلاةِ فِي ذَلِكَ اَلثَّوْبِ، وَأَنَا أَنْظُرُ إِلَى أَثَرِ اَلْغُسْلِ فِيهِ». مُتَّفَقٌ عَلَيْه. وَلِمُسْلِمٍ: «لَقَدْ كُنْتُ أَفْرُكُهُ مِنْ ثَوْبٍ رَسُولِ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم فَرْكًا، فَيُصَلِّي فِيهِ».وَفِي لَفْظٍ لَهُ: «لَقَدْ كُنْتُ أَحُكُّهُ يَابِسًا بِظُفُرِي مِنْ ثَوْبِهِ».

3aa’ishah radiya-llaahu 3anhaa heeft verhaald zij zei: “De Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam waste zijn sperma uit, en ging vervolgens in die kleding naar buiten voor het gebed, terwijl ik naar het spoor van het wassen keek.”[1]

En in een uitspraak bij imaam Muslim: “Ik wreef het (het sperma) met kracht van de kleding van de Boodschapper van Allaah, en hij bad ermee.”

En bij hem ook de uitspraak: “Ik schraapte het (het sperma) met mijn nagel van zijn kleding terwijl het droog was.”

Bewijsstukken:

– Een uitspraak bij imaam al-Bayhaqie: “Soms wreef ik het uit de kleding van de Boodschapper van Allaah terwijl hij bad.”

– En in een uitspraak bij imaam a-Ddaaraqutnie en ibn Khuzaymah: “Zij schraapte het sperma van de kleding van de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam terwijl hij bad.”

– En in een uitspraak bij ibn Hibbaan: “Ik wreef het sperma van de kleding van de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam terwijl hij bad.” Al deze ahaadieth zijn sahieh verklaard.

– En in een uitspraak bij imaam al-Bayhaqie: “De Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam werd gevraagd over het sperma dat een kledingstuk treft, en hij zei: “Het heeft dezelfde positie als snot en spuug.” En hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “Als je het met een lap wegveegt of met een stok verwijdert, is het voldoende.”[2]

Oordelen:

– Deze hadieth bewijst dat sperma niet onrein is, omdat het de basis is van de schepping van de mens. De mens is namelijk rein en door Allaah geëerd.

– Het bewijs dat sperma rein is, zit hem in het feit dat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam het niet meteen uitwaste, maar liet drogen en vervolgens het door 3aa’ishah weg liet wrijven. De Profeet verwijderde namelijk de onreinheid zo snel mogelijk. De hadieth van de bedoeïen die in de moskee urineerde is daar een bewijs van. Tot dit oordeel zijn vele geleerden gekomen, namelijk imaam a-Shaafi3ie en imaam ibn Taymiyyah en anderen.

– Al deze ahaadieth bewijzen dat het toegestaan is met de door sperma getroffen kleding te bidden, en dat sperma rein is.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Ttabaraanie en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

Categorieën