3.2. Het maken van azijn uit alcoholische drank

De Reiniging, Fiqh, Het verwijderen van onreinheden, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 22

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رضي الله عنه قَالَ: «سُئِلَ رَسُولُ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ اَلْخَمْرِ تُتَّخَذُ خَلًّا؟ قَالَ: “لا”». أَخْرَجَهُ مُسْلِم.

Anas ibn Maalik radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “De Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam werd over alcoholische drank gevraagd: mag daar azijn van worden gemaakt?” Hij zei: “Nee”[1].

Bewijsstukken:

– Aboe Talhah radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald: “Toen alcoholische drank verboden werd, vroeg aboe Talhah de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam of hij van een alcoholische drank die hij bezat, en dat voor weeskinderen bestemd was, azijn mocht maken. Hem werd bevolen om het weg te gieten.”[2]

Uitleg:

– “Al-Khamr” betekent letterlijk in het Arabisch: hetgeen wat bedekt. Alcoholische drank werd door de Arabieren zo genoemd, omdat het het verstand bedekt en bedwelmt, waardoor degene die het drinkt niet meer helder kan denken.

Oordelen:

De geleerden hebben betreffende van alcoholische drank azijn maken, drie belangrijke uitspraken gedaan:

  1. Als het van zichzelf azijn wordt, is de azijn toegestaan. En als het azijn wordt gemaakt, is het Haraam.
  2. Al het azijn dat ontstaan is uit alcoholische drank, is Haraam.
  3. Al het azijn dat ontstaan is uit alcoholische drank -of het daarvan gemaakt is of als het zelf ontstaan is- is toegestaan, maar degene die het daaruit maakt, heeft een zonde begaan omdat het weggegoten had moeten worden.

De juiste oordelen zijn:

– Deze hadieth bewijst dat het Haraam is om van alcoholische drank azijn te maken. Alcoholische drank hoort namelijk weggegoten te worden.

– Deze hadieth is geen bewijs dat azijn dat uit alcoholische drank is ontstaan Haraam is. Wijnazijn is namelijk toegestaan voor gebruik.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam Muslim en imaam a-Ttirmidhie en is sahieh verklaard door imaam a-Ttirmidhie.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en imaam a-Ttirmidhie en is sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

Categorieën