10.2. Al-kudrah en a-ssufrah

De Menstruatie, De Reiniging, Fiqh, Wetenschap | 0 comments

Hadieth 130

وَعَنْ أُمِّ عَطِيَّةَ رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ: «كُنَّا لا نَعُدُّ اَلْكُدْرَةَ وَالصُّفْرَةَ بَعْدَ اَلطُّهْرِ شَيْئًا». رَوَاهُ اَلْبُخَارِيُّ، وَأَبُو دَاوُدَ وَاللَّفْظُ لَه.

Umm 3atiyyah radiya-llaahu 3anhaa heeft verhaald, zij zei: “Wij beschouwden al-Kudrah en a-ssufrah na a-ttuhr niet als iets.”[1]

Uitleg:

– ‘Al-Kudrah’ betekent letterlijk in het Arabisch: donker rood, en is een slijm dat gemengd is met bloed, en dat de kleur van vies water heeft, en dat uit de vagina wordt uitgescheiden.

– ‘A-Ssufrah’ is een vocht dat de vagina afscheidt en dat een gele roestkleur heeft.

– ‘A-Ttuhr’ betekent letterlijk in het Arabisch: de reinheid, en is een witte slijm dat de vagina afscheidt na het beëindigen van de menstruatie.

– ‘…als iets’: hiermee wordt bedoeld dat het niet als menstruatie wordt gezien.

Oordelen:

– Deze hadieth wijst op een acceptatie van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam.

– Deze hadieth bewijst dat a-ttuhr één van de kenmerken is van het einde van de menstruatieperiode.

– Deze hadieth bewijst ook dat zolang de vrouw a-ttuhr niet ziet, haar menstruatie periode nog niet voorbij is, en nog niet mag bidden.

– Deze hadieth bewijst ook dat vaginale afscheiding, zoals a-ssufrah en al-kudrah, nadat a-ttuhr is afgescheiden, niet als menstruatie wordt beschouwd.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam al-Bukhaarie en imaam aboe Daawoed waarvan deze uitspraak is, en is sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam al-Albaanie.

Categorieën